“Er wordt echt met je meegedacht”

Vanwege het inbraak- en overvalrisico valt het voor juweliers allerminst mee om zich op een adequate manier te verzekeren tegen een redelijke prijs. Na een langdurige zoektocht, die hem zelfs naar Engeland voerde, heeft de Rotterdamse juwelier Martijn van Willegen de oplossing gevonden bij ‘Concordia de Keizer’.

Martijn is alweer de vijfde generatie Van Willegen die in het juweliersmetier werkzaam is. “In onze familie studeert iedereen voor van alles, maar uiteindelijk komen ze toch weer in het juweliersvak terecht. Zelf nam hij in 2006 de zaak over die zijn ouders zo'n 40 jaar geleden waren begonnen aan de Schiekade (hoek Bergweg) in Rotterdam. Het is niet zomaar een juwelier. Mede door zijn bijzondere collectie, waaronder ringen, armbanden, colliers en horloges van tal van exclusieve en andere bekende merken, behoort ‘A.P. van Willegen Juwelier’ tot de betere zaken op dit gebied in Nederland.

Preventie

De Van Willegens zijn zich altijd terdege bewust geweest van het inbraak- en overvalrisico. “Er zijn steeds minder bedrijven waar nog direct geld  te halen valt. Het aantal overvallen op banken en benzinestations is sterk teruggelopen, maar het aantal criminelen niet. Door ons assortiment zijn wij voor het dievengilde een aantrekkelijke doelgroep. Om die reden hebben wij altijd zelf pro-actief geïnvesteerd in preventie, vooral met het oog op onze eigen veiligheid en die van onze medewerkers”, licht Martijn van Willegen toe. “Zo ligt na sluitingstijd 95% van de collectie in een kluis, hebben we uiteraard goed hang- en sluitwerk en een videocamerasysteem en trainen we ons personeel regelmatig in hoe te handelen bij een overval. Daarnaast hebben we sinds enige tijd een sluisdeur. Klanten moeten aanbellen om binnen te komen en wij kunnen door middel van een videoscherm zien wie er staat en vervolgens bepalen of we de betreffende persoon al dan niet binnenlaten. Mensen met een helm, petje of zonnebril op worden steevast geweigerd, zo ook mensen die zich zenuwachtig gedragen. Het gevolg is wel dat wij – even afkloppen – tot dusver nog nimmer met een overval of een inbraak zijn geconfronteerd, wel met een aantal (mislukte) pogingen daartoe.”

Mede daarom was de Rotterdamse juwelier dan ook behoorlijk kwaad toen hij een jaar of acht geleden het bericht kreeg van zijn verzekeraar, waarbij men al ruim 30 jaar klant was, dat vanwege de slechte resultaten van de gehele juweliersbranche bepaalde topmerken uit het assortiment verwijderd moesten worden en dat de premie werd vervijfvoudigd en het eigen risico fors opgetrokken. “Verzekeraars zouden juist klanten moeten belonen die uit zichzelf in preventie investeren en mede daardoor schadevrij zijn gebleven”, aldus Van Willegen, die vervolgens op zoek is gegaan naar alternatieven en uiteindelijk in Engeland een passende oplossing vond.

Klik

Een paar jaar geleden werd Van Willegen benaderd door 'Concordia de Keizer'. “Het klikte meteen en binnen een dag waren we eruit. Het is bovendien beter volgens het Nederlands recht verzekerd te zijn dan volgens het Engelse recht. Voorts is 'Concordia de Keizer' nog een echte makelaar die voor jou uit het brede aanbod de beste prijs/kwaliteitsoplossing weet te vinden. Ik vind het prettig dat degene die met mij praat ook zelf de onderhandelingen voert met verzekeraars. En last but not least ondersteunen ze je volop en denken ze met je mee, zowel op verzekeringsgebied als op het gebied van preventie. De persoonlijke benadering spreekt me bijzonder aan.”