Nieuws

De Brexit en de gevolgen voor uw verzekeringen

Op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk (Groot Brittannië + Noord-Ierland) de EU. Of er nu een harde of een zachte Brexit komt; deze gebeurtenis kan grote gevolgen hebben voor uw onderneming en daarmee ook voor uw verzekeringen. Wij hebben een aantal gevolgen voor u op een rij gezet.

De Brexit en de gevolgen voor uw verzekeringen Concordia de Keizer
Denk aan het volgende
  • Heeft uw onderneming vestigingen in het Verenigd Koninkrijk en zijn deze op een Nederlandse verzekering verzekerd? Wellicht is dit na 29 maart niet meer toegestaan. In dat geval moeten de vestigingen in het Verenigd Koninkrijk zelf lokaal verzekeringen afsluiten.
  • Importeert uw onderneming producten uit het Verenigd Koninkrijk? Na de Brexit bent u importeur buiten de Europese Economische Ruimte (EER). Dat betekent dat u dan volgens de wet niet alleen leverancier bent, maar ook producent. Het gevolg hiervan is een verzwaring van het risico dat uw onderneming loopt. Het is van belang dat u de aansprakelijkheid, veroorzaakt door een gebrekkig product uit het Verenigd Koninkrijk, contractueel goed regelt met uw leveranciers en afnemers in de EU.
  • Houdt uw onderneming grotere voorraden aan in het Verenigd Koninkrijk en/of in Nederland als voorbereiding op de Brexit? Mogelijk is er dan sprake van onderverzekering.
  • Vanaf 29 maart kunnen er grote vertragingen ontstaan bij de grenzen door grenscontroles en douaneprocedures. De gevolgen van deze vertragingen zijn niet verzekerd onder uw transportverzekering.
  • Vindt in het Verenigd Koninkrijk een aanrijding plaats met een lokaal voertuig? Dan kunt u niet langer in Nederland een claim indienen. U kunt geen beroep meer doen op het Nederlands Bureau Motorrijtuigverzekeraars om onderzoek te doen naar de verzekeraar van de Britse tegenpartij. Deze ‘Visitor Protection’ zal namelijk niet langer bestaan na de Brexit, omdat deze, anders dan het groenekaartsysteem, volledig is gebaseerd op de EU-richtlijn voor motorrijtuigverzekeringen. Het Verenigd Koninkrijk blijft wel deelnemen aan het groenekaartsysteem.
Wij helpen u graag bij uw voorbereiding

Onze adviseurs kijken graag nu al samen met u naar uw risico’s en afgesloten dekkingen en kunnen u adviseren over mogelijke oplossingen en aanpassingen. Daarbij kunnen zij u ook helpen bij het afsluiten van lokale verzekeringen.

De ontwikkelingen rondom de Brexit volgen elkaar snel op, we houden u via onze website, nieuwsbrief en LinkedIn op de hoogte!

Brexit Impact Scan

Wilt u controleren wat u nog moet doen om u voor te bereiden op de Brexit? Start de Brexit Impact Scan van de Rijksoverheid! Aan de hand van een aantal vragen laat deze scan de impact van de Brexit voor uw onderneming zien. Zaken die aan de orde komen zijn: export, import, diensten, transport, toelevering, digitale data en diensten, intellectueel eigendom, vestiging, concurrentie en markt en personeel.

Start de scan
Klaudia den Ouden
Directeur Broking & Claims


Top