Nieuws

Internationaal inkopen? Zo komt u aan voldoende werkkapitaal

Vanwege de coronacrisis hebben steeds meer ondernemers moeite om aan voldoende werkkapitaal te komen, vooral voor orders bij buitenlandse leveranciers. Deze moeten vaak direct betaald worden. De bancaire financieringsprogramma’s bieden daar echter niet altijd ruimte voor waardoor de werkkapitaalfinanciering van een onderneming al snel onder druk komt te staan. In deze gevallen kan supply chain financiering uitkomst bieden.

Als inkoop door moet gaan

Ondanks de moeilijke marktomstandigheden, blijft er bij Nederlandse ondernemingen behoefte aan inkoop van eindproducten, halffabricaten en grondstoffen in het buitenland. Voor huidige leveringen, maar ook ‘post-corona’. Omdat de betalingen hiervoor vaak direct voldaan moeten worden, worstelen veel ondernemers met de financiering van hun werkkapitaal. Velen van hen kunnen wij adequaat helpen met zogeheten ‘supply chain financiering’ door financiële instellingen uit ons netwerk. Deze financieringsvorm is in principe mogelijk voor de elektronica-, food-, chemie-, en textielsector en voor een groot deel van de non-food sectoren die inkopen in het buitenland (dus niet voor binnenlandse handel).

Zo werkt supply chain financiering

Uw buitenlandse leverancier verkoopt zijn vordering op uw onderneming aan de financiële instelling. Vervolgens krijgt u de gelegenheid om deze factuur in maximaal 120 dagen te voldoen. Deze periode zal in veel gevallen voldoende zijn voor uitlevering naar uw afnemers en daarmee voor het verkrijgen van werkkapitaalfinanciering via uw bank of factormaatschappij. Daarnaast kan deze financieringsvorm uw post handelscrediteuren verlagen waardoor de flexibele financiering op voorraad zou kunnen toenemen (afhankelijk van de kredietdocumentatie en beoordeling van de bank/factormaatschappij).

Beoordeling van de mogelijke limiet

Aan de hand van uw jaarcijfers van 2017, 2018 en 2019 bepaalt de financiële instelling tot welk maximaal bedrag deze uw leveranciersvorderingen wil aankopen. Dit bedrag kan worden gecombineerd met de kredietlimiet die de kredietverzekeringmaatschappijen op uw onderneming afgeven. Ook de leveranciers die u wilt onderbrengen in het programma worden in de beoordeling meegenomen.

Welke landen komen in aanmerking?

Uw leveranciers kunnen gevestigd zijn in de volgende landen:
Amerika: Argentinië, Brazilië, Canada, Chili, Ecuador, Mexico, Uruguay
Azië-Pacific: Australië, China, Hong Kong, India, Japan, Singapore, Zuid Korea, Taiwan, Thailand, Vietnam
Europa: België, Bulgarije, Tjechië, Finland, Letland, Nederland, Polen, Ierland, Roemenië, Slowakije, Spanje, Zweden, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk
Midden-Oosten/Afrika: Israël, Koeweit, Zuid-Afrika, Verenigde Arabische Emiraten

Kosten

De kosten voor supply chain financiering bedragen gemiddeld 1% per maand. Deze kosten brengt de financiële instelling in rekening bij uw leverancier. Het staat u hierbij natuurlijk vrij om hieraan mee te betalen, bijvoorbeeld via een hogere inkoopprijs. Er zijn verder geen vaste kosten en het gebruik van de faciliteit is vrijblijvend, met een herbeoordeling na 12 maanden.

Supply chain financiering iets voor u?

Wij onderzoeken graag wat voor u de beste mogelijkheden zijn voor werkkapitaalfinanciering. Onze experts staan voor u klaar en zijn te bereiken via telefoonnummer 010 251 12 51.

Of neem contact op met ons zusterbedrijf Finance &Insurance Working Capital BV, Marco van Megen via telefoonnummer 020 75 40 712 of Hans Stouten via telefoonnummer 020 7540 717.
Zie ook www.finance-insurance.nl.

Al onze artikelen en berichten over het coronavirus en de gevolgen voor uw bedrijf en uw personeel vindt u hier:

Corona Dossier
Anton Hollemans
Accountdirector


Top