Nieuws

Internationaal zakendoen: bekijk onze tips!

De wereld is het werkgebied van Nederland, wat internationaal zakendoen bijzonder interessant maakt. Het biedt kansen, maar er kleven ook risico’s aan. Hoe meer activiteiten uw organisatie heeft in het buitenland, hoe groter de kans dat er een keer iets mis gaat.
Vorige week hebben onze specialisten Paul Speijer, Manager Marine en Wouter de Jonge (directeur Finance & Insurance) tijdens de Nationale Distributiedag (NDD) van Nederland Distributieland hierover een workshop verzorgd. De belangrijkste take-aways van deze dag hebben wij op een rijtje gezet.

Reizen naar het buitenland, wat zijn de risico’s

Door de groeiende economie, stijgende cijfers voor producerende en opkomende markten, en “exotische” landen als bijv. Zuid-Soedan wordt er steeds meer handel gedreven met landen buiten de EU. Het aantal zakenreizen naar deze landen is de afgelopen jaren behoorlijk gestegen. Waar veel bedrijven niet bij stil staan, is dat zakelijk reizen ook risico’s met zich meebrengt. Reizen naar landen die te maken hebben met natuurrampen (tsunami’s, orkanen, bosbranden), ziektes (malaria, ebola, virussen bijv. het zikavirus) maar ook onverwachte incidenten als aanslagen, verkeersongelukken, ontvoeringen, zijn allemaal factoren
die extra risico’s met zich meebrengen. Niet alleen in het verre buitenland maar ook in Europa.

Duty of Care, maak werk van een goede voorbereiding

Werkgevers zijn aansprakelijk, hebben zorgplicht en lopen bedrijfsrisico’s. Wanneer een medewerker iets overkomt in het buitenland heeft dat ook invloed op de bedrijfscontinuïteit. Zorg daarom voor een beleid
binnen het bedrijf (travel management) waarbij diverse protocollen op het gebied van zakenreizen worden opgenomen. Bekijk de risico analyses van het bedrijf en stel een preventieprogramma op.
Want weet dat een goed preventieprogramma leidt tot verlaagde risicokosten terwijl een calamiteit weer leidt tot een verhoging van de kosten. Nog een paar tips:

 • Zorg dat altijd bekend is waar je werknemers verblijven en bereid hem of haar goed voor op de do’s en dont’s in het land van bestemming.
 • Verdiep je in de cultuur van het land (is het toegestaan om foto’s te maken, wat zijn de tradities in het land).
 • Maak een Whatsapp groep aan indien uw werknemers afreizen naar uitdagende gebieden. Zodoende kan iedereen snel geactiveerd worden mocht er zich een (dreigende) calamiteit voordoen.
 • Zijn uw werknemers – omdat zij werken voor een Westers bedrijf – bijvoorbeeld kwetsbaar voor afpersing? Laat hen het hotel dan boeken met hun privécreditcard en privé-mailadres.
  zodat niet direct duidelijk is dat zij bij een bedrijf werken waar iets te halen valt.
 • Reis je alleen met een taxi? Maak dan een foto van het kenteken en chauffeur en stuur deze door. Ga ook achterin zitten, dan heb je twee vluchtroutes.
 • Download de app Kopie ID.
 • Zorg voor een aanvullende dekking op de zakenreisverzekering voor aansluitende privéreizen.
 • Voorkom vervelende verrassingen op reis. Check voor vertrek alle risico’s en andere belangrijke informatie in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse zaken.
 • Raadpleeg de Travel Risk Map.
Risico’s voor bedrijven bij het internationaal ondernemen

Voor bedrijven die internationaal ondernemen geldt ook: een goede voorbereiding is het halve werk. Een serieuze en gedegen voorbereiding op het zaken doen met buitenlandse bedrijven bespaart energie, tijd en geld. Houd rekening met het feit dat je altijd met bedrijfsrisico’s te maken kunt krijgen waar je niet meteen invloed op kunt uitoefenen. Denk hierbij aan de impact van valutaschommelingen, faillissementen, betalingsrisico’s (worden we echt betaald voor de levering van onze producten), handelsboycots, oorlogen e.d.

Know your customer

Weet met wie je zaken doet. Vooral met buitenlandse partijen is het belangrijk om te weten wie ze zijn en wat ze doen. Zijn ze kredietwaardig, want de kans op wanbetaling neemt toe naarmate de klant verder in het buitenland zit. Leg je dienstverlening goed vast in een overeenkomst en let goed op de gemiddelde betaaltermijn. Hanteer algemene voorwaarden en kom deze op de juiste manier overeen.

Is onze leverancier of afnemer wel betrouwbaar

Wanneer je zaken doet met buitenlandse leveranciers of afnemers is het belangrijk om te weten of het een goede en betrouwbare partij is. Er zijn verschillende mogelijkheden om je risico’s te beperken door op een eenvoudige manier je buitenlandse afnemers te controleren.

Een betalingsrisico lopen

Wanneer je internationaal zaken doet wil je zo veel mogelijk zekerheid hebben. Vooral als het om betalingen gaat. Je wilt zeker weten dat je betaald krijgt als je goederen levert. En je wilt ervan op aan kunnen dat je de levering op tijd krijgt. Zeker wanneer je vooruitbetaalt. Verschillende bancaire oplossingen om te betalen verkleinen het risico van non-betaling en non-levering.

Win-Win situatie

Of het nu gaat om de zakenreizen van je medewerkers of het zakendoen met buitenlandse partijen, weet wat er speelt. Verdiep je goed in de zakencultuur, tradities van het land en zorg voor een degelijke voorbereiding. Dit zorgt uiteindelijk voor een economische win-win relatie in het ondernemen in het buitenland en een veilig gevoel voor uw medewerkers als zij een buitenlandse reis maken.

Heeft u vragen of wilt u meer weten?

Dan kunt u terecht bij een van onze specialisten:

Algemene zaken NDL leden:
Harold Nijkamp, Industry Director Transport & Logistiek. Tel: 06-53 13 08 83 of per mail via harold.nijkamp@concordiadekeizer.nl

Duty of care, zakenreizen:
Paul Speijer, Manager Marine. Tel:010-440 26 08/ 06-31 97 84 86 of per mail via: paul.speijer@concordiadekeizer.nl

Betalingsrisico’s:
Wouter de Jonge (Finance & Insurance), Tel: 020 -754 07 02 / 06 -51 414 275 of per mail via: w.dejonge@finance-insurance.nl

Op de hoogte blijven?

Altijd op de hoogte blijven van de risico's in uw sector? Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Peggy Croes
Adviseur Marketing & Communicatie


Top