Nieuws

Staat uw wagenpark nu onverhoopt (deels) stil? Schorsen loont

Door de coronacrisis zien veel ondernemers zich helaas genoodzaakt hun wagenpark stil te zetten. Van voertuigen die buiten de openbare weg worden gestald kunnen de kentekens worden geschorst bij de RDW. Door een voertuig te schorsen hoeft u als eigenaar voor een bepaalde periode niet aan de voertuigverplichtingen (verzekering, motorrijtuigenbelasting en eventueel APK) te voldoen. Schorsing kost u als ondernemer echter € 73,10 per kenteken. Bij grote wagenparken tikt dit dus aardig aan. Om bedrijven met een groot stilstaand wagenpark tegemoet te komen, breidt de RDW de verzamelaarsregeling voor schorsen uit.

Normaal kunnen met de verzamelaarsregeling alleen oudere voertuigen voordelig worden geschorst. Vanwege de coronacrisis mag de verzamelaarsregeling nu gebruikt worden voor alle voertuigen, ongeacht hun leeftijd. Dit is een tijdelijke maatregel die vooralsnog voor 3 maanden geldt: van 26 maart tot 26 juni 2020. Schorsingen die in deze periode zijn aangevraagd, blijven na deze 3 maanden – indien gewenst – gewoon doorlopen.

Gratis vanaf zesde voertuig

De verzamelaarsregeling geldt normaal alleen voor voertuigen van 15 jaar en ouder, en brom- en snorfietsen met een datum eerste toelating van 31-08-2005 of ouder op het kenteken. Nu geldt deze regeling dus tijdelijk voor alle voertuigen, ongeacht hun leeftijd. U hoeft dan maar voor 5 van die voertuigen de schorsing te betalen. Vanaf het zesde voertuig is de schorsing gratis.

Let op bij beëindigen schorsing

Beëindigt u de schorsing binnen 1 maand na het begin van de schorsing? Dan moet u alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over de periode waarin het kentekenbewijs was geschorst. De Belastingdienst stuurt u dan een naheffingsaanslag.

Zo zit het met verzekeringen

Indien het kenteken geschorst staat bij de RDW bent u niet meer WAM-plichtig. Het voertuig dient dan wel buiten de openbare weg te worden gestald. De WA-dekking kan dan door de verzekeraar tijdelijk worden opgeschort. Dat geldt ook voor extra verzekeringen zoals casco, beperkte casco, schadeverzekering inzittenden, ongevallen inzittenden en rechtsbijstand. Tijdens de periode van stalling kan casco tijdelijk worden omgezet naar beperkte casco; het rijrisico is immers niet aanwezig. Het voertuig blijft dan onder andere wel verzekerd voor brand en diefstal. Daarom adviseren wij u om tijdens de schorsing de beperkte casco verzekering aan te houden.

Is er sprake van een financier of leasemaatschappij dan is een volledig casco dekking vaak verplicht. Voor het schorsen van deze dekking of verlagen naar beperkte casco zal de betreffende partij wel toestemming moeten verlenen.

Heeft u vragen?

Heeft u hier vragen over? Onze experts staan voor u klaar en zijn te bereiken via telefoonnummer 010 251 12 51.

Al onze artikelen en berichten over het coronavirus en de gevolgen voor uw bedrijf en uw personeel vindt u hier:

Corona Dossier
Jack Waterreus
Manager Automotive


Top