Blog

What the hack?!

Nee toch, ik heb het al druk genoeg! Bovendien mag ik toch vertrouwen op mijn ICT-afdeling?” Helaas! Volledig vertrouwen op de ICT-afdeling is voor u als bestuurder verleden tijd.

U moet zich afvragen wat er gebeurt als er in uw bedrijf een hack plaatsvindt. Er wordt immers van u verwacht dat u als bestuurder – al dan niet in samenspraak met uw medebestuurders en eventuele commissarissen – voldoende bedreven bent in het waarborgen van de continuïteit van uw onderneming en de controle daarop.

Wanneer de getroffen preventieve maatregelen niet afdoende zijn om cybercrime te voorkomen, ligt een persoonlijke aansprakelijkheid op de loer. Dit betekent niet dat u daadwerkelijk aansprakelijk bent, maar er zijn al voorbeelden waarin een bestuurder aansprakelijk is gesteld door een onderneming voor de financieel organisatorische schade als gevolg van een hack. Dat is toch niet iets waar u op zit te wachten?

“Gelukkig loopt er al een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering die de claim oppakt!” Als dat zo is dan bent u al aardig op weg! Hoewel een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering slechts een deel van de schade zal vergoeden bij een hack, is deze naar onze mening essentieel. Een dergelijke verzekering in combinatie met een cyberverzekering maakt het plaatje pas echt compleet. Een cyberverzekering maakt namelijk ook een vergoeding mogelijk voor de herinrichting van uw ICT-omgeving, helpt bij reputatiemanagement, schades van derden en vergoedt ook eventuele door de Autoriteit Persoonsgegevens opgelegde boetes.

Cybercrime maakt steeds meer deel uit van onze maatschappij en vormt een complex en steeds groter risico. Verwacht mag worden dat de aansprakelijkheidsclaims vaker gaan voorkomen. Reden genoeg dit onderwerp op de agenda te zetten: onze specialisten staan klaar om u te ondersteunen!


Sr. Specialist Cyber & Aansprakelijkheid


lees meer >

Top